joi, 29 octombrie 2009

Invitaţie la expoziţia şi atelierul lunii noiembrie: "Izgonirea din rai" de Lucian Muntean şi Dan Daia

Fotografie de Lucian Muntean. Toate drepturile de autor îi sunt rezervate

Vă invităm să vizitaţi expoziţia de fotografie "Izgonirea din rai" de Lucian Muntean (Fotoreporter, ziarul "Adevărul"), găzduită de Centrul Cultural Francez din Iaşi de la 2 la 30 noiembrie.

Intrarea este liberă. Program de vizitare: de luni pînă vineri 9-12 ; 13-20 şi sîmbăta 9-13.

Fotoreporterul Lucian Muntean va veni la Iaşi pentru o dublă întâlnire cu publicul şi fotografii, în luna noiembrie:
- Vernisajul expoziţiei "Izgonirea din rai" care va avea loc vineri 06/11 la ora 18,00
- Atelierul de fotografie cu tema "Fotografia documentară", sîmbătă 07/11 de la ora 10,00, în sala "B. Fondane" în dialog cu participanţii.

În pregătirea acestor evenimente, vizitaţi site-ul fotografului, pentru detalii:
www.lucianmuntean.ro

Interviurile radiofonice, imagini şi prezentarea proiectului din perspectivă documentară vor fi disponibile pe site-ul dedicat proiectului, care va fi deschis odată cu vernisajul expoziţiei.
www.decretul410.ro

Povestea documentarului este simplă. Poate prea simplă.
1959. Decretul 410. Prin litera sa erau excluşi din mănăstiri toţi călugării mai tineri de 55 de ani şi toate maicile mai tinere de 50 de ani. Decretul a fost aplicat cu severitate, sub controlul Securităţii, cu ajutorul Miliţiei şi sub stricta supraveghere a Departamentului Cultelor. Până în primăvara anului 1960, au fost dezbrăcaţi de rasa călugărească peste 4.000 de monahi şi desfiinţate numeroase monahii. Le-au urmat alti 6.000, în întreaga ţară.

Prin aplicarea sistematice a decretului s-a urmărit excluderea pe viaţă, din monahism, mai întâi a stareţilor şi duhovnicilor care aveau o activitate duhovnicească mai intensă, iar mai apoi, din toate mănăstirile din ţară, a întregului tineret. Primirea de noi tineri era interzisă şi supravegheată atent de Securitate. Persecuţiile dintre anii 1959 şi 1964 au fost cea mai dificilă perioadă prin care a trecut monahismul românesc în secolul XX.

Documentarul radio realizat de Dan Daia „Decretul 410 – izgonirea din Rai” reia, pe parcursul a şapte episoade radiofonice, tot atâtea „felii de viaţă”. Complementar acestuia, Lucian Muntean transpune poveştile din viaţă în fotografii.