miercuri, 24 iunie 2009

Fotografii de Florin Ungureanu

1. Atacuri stelare 1

2. Atacuri stelare 2

3. Bun venit !

4. Linii aurii
5. Sans titre 1
6. Sans titre 2

Aş dori să vă mulţumesc pentru eforturile depuse necesare acumulării unor experienţe pozitive, a invitaţilor de seamă ce ne-au încântat pe parcursul acestor sesiuni şi, de asemenea, coordonatorilor şi celor care sprijină acest grup, acest atelier, să îşi continue activitatea cu rezultate bune şi ne-au sprijinit (personal cel puţin) să progresăm în pasiunea noastră.
O vară plăcută tuturor, plină de inspiraţie şi odihnă!

Florin Ungureanu


Încerc să îți comentez măcar cîteva imagini!
Fotografia mișcată poate crea efecte și sugestii extrem de interesante. Cele mai apreciate în lumea profesioniștilor artiști sînt acele imagini în care subiectul fotografiat este bine recunoscut iar mișcarea crează unele sugestii. Fotografia abstractă este mult mai dificilă decît pictura abstractă pentru că de multe ori o practicăm fără a fi studiat profund pictura abstractă. Și eu am trecut prin această fază și Eugen Iarovici, unul din cei mai cunoscuți autori de carți desprea arta fotografică, dar și un mare fotograf, m-a trimis scut la volumul Arta abstractă, care tocmai apăruse în Editura Meridiane. Era prin 1974. După ce am citi bine acea carte au mai trecut ceva ani pînă am încercat să fotografiez din nou în stil abstract!
De multe ori avem senzația că facem fotografie abstractă pentru că ceea ce fotografiem nu prea se identifică cu obiectul real. Din păcate asta nu este chiar fotografie abstractă.

Fotografia abstractă este un subiect care merită prezentat de sine stătător, cu mare risc că vor apare multe imagini ”abstracte” greu de explicat că de fapt sînt rebuturi fotografice. De drept nu explicația este dificilă ci... înțelegerea explicației de către autorul imaginii care, oricum, va susține că el a prezentat o abstracție!

”Linii aurii” o fotografie bună dacă este lucrată. În primul rînd trebuie tăiat tot ce este mai jos de locul unde trotuarul din stînga atinge marginea cadrului. Pînă reușim să fotografiem în cadru plin este obligatoriu utilizarea unui program care are funție de decupare (crop). Regula fundamentală este de a da jos tot ce nu afectează subiectul reprezentat. Se taie cîte un pic pînă simți că privirea îți este dirijată „involuntar” către ceea ce zici tu că este important în acel cadru.

Eu nu știu ce înseamnă „sans titre”, probabil ceva fără titlu? Dacă cea cu „1” este decupată destul de inspirat, cea cu „2” are o mare porțiune în partea de jos complet inutilă compozițional.
La prima tratarea puternică a norilor nu se leagă cu paliditatea verdelui.