marți, 26 mai 2009

Dialoguri cu Vadim GHIRDĂ - interviu -

1. Vadim, în dialog cu participanţii la atelierul de sîmbătă 23.05.2009 - fotografie de Radu ANECULĂESI/ProImage

In aşteptarea noilor impresii şi fotografiilor, iată un extras din interviul acordat agenţiei de ştiri a Universităţii "Al. I. Cuza" realizat de Laura Baban, editor Mihaela Berneagă:


"- Am tot vorbit de partea urâtă a fotojurnalismului. Insă care e partea frumoasă a meseriei, care sunt convinsă că există?

- Daca o faci cu toata inima, e ceva... ceva fară de care nu poţi trăi. Iţi oferă satisfacţii. Dacă îmi iese ceva aşa cum am vrut, sunt foarte fericit, mai fericit decât orice lumesc. E o chestie care iţi distruge viaţa, dar fără de care nu poţi trăi. Uite, sala în care am ţinut atelierul de fotografie (n.r. – 22-23 mai, la Centrul Cultural Francez) se numeşte “Benjamin Fondane”. Acesta a fost un om născut la Iaşi, în 1898, îl chema Wexler. Era scriitor, critic de artă, în fine, s-a însurat cu o franţuzoaică şi a publicat la Paris sub numele de Fondane. In 1944, cineva l-a denunţat că era evreu şi a fost deportat la Auschwitz împreună cu sora lui. Soţia lui a reuşit să-i obţină eliberarea din lagărul de concentrare, însa numai pentru el, nu şi pentru sora lui. Iar el a ales să rămână cu ea acolo şi a fost gazat. Putea sa plece de acolo, dar a ramas. Sigur că nu ştia că va muri, a sperat. A fost o alegere între riscul iminent al morţii fizice şi-o moarte sufletească sigură. Aşa e şi cu mine şi cu fotojurnalismul."

Citiţi interviul integral la adresa:

http://www.cuzanet.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=4715&Itemid=1


Fotografii de Adrian GARNEATA

1.
2.
3.
4.
5.

1-5 Fotografii de la Ziua Internationala a Rromilor, Iasi, 8.04.2009