luni, 23 februarie 2009

Sesiunea "Subiectul uman în fotografie" , impresiiFotografie de Ionel ONOFRAS

"Oricare ar fi varianta pe care mergem, este important să nu declanşăm la întâmplare, ci să avem în minte un scop. Şi chiar dacă sâmbătă [n.r. 21/02/2009] la Atelier s-au tot repetat aceleaşi şi aceleaşi întrebări ("Ce titlu îi dai fotografiei tale?" "Ce îti exprima fotografia?"), ele sunt totuşi justificate. O adevărată fotografie (fie ea fotografie de stradă, portret, sau orice altceva) este cea care reuşeşte să transmită un acelaşi mesaj, indiferent de privitori. Dacă fiecare înţelege altceva dintr-o imagine, atunci autorul trebuie să-şi pună semne de întrebare. Şi un alt lucru pe care l-am auzit pentru prima dată formulat în cuvinte: să încercăm să fotografiem internaţional; să ne întrebăm ce ar înţelege un fotograf dintr-o ţară străină atunci când priveşte imaginea noastră. Cu cât mesajul este mai evident pentru cineva dintr-o altă cultură, cu atât fotografia este mai reuşită şi mai valoroasă."

Extras din relatarea Dianei APETROAIE, participanta în Atelierul de fotografie, despre prelegerea sustinuta de Mark SHERMAN

Articolul integral este pe site-ul www.contraste.ro
http://contraste.ro/blog/2009/02/subiectul-uman-in-fotografie/

Fotografie de Ionel ONOFRAS

Interviul acordat pentru agenţia studenţească de ştiri CUZANET poate fi citit integral pe site.

Reportera : Raluca SIPUREL

Extras:

R.S : Ce etape trebuie sa parcurga un fotograf pentru a deveni freelancer?
M.S.: Freelanceri suntem cu totii. Si dumneavoastra daca aveti un telefon cu camera puteti fi un freelancer. Deci nu exista etape. Doar sa aveti o camera disponibila. Freelancer inseamna „nu sunt angajat, nu raspund in fata nimanui, sunt total liber”. Deci, din punct de vedere teoretic si tehnic, orice om care are la indemana partea tehnica poate fi considerat ca fiind „freelancer”.


http://www.cuzanet.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=2911&Itemid=39

Sesiunea "Peisajul", în loc de încheiere

"Marturisesc ca prima intalnire cu fotografii ieseni a fost foarte placuta. Emotionanta in prima zi cand a avut loc vernisajul expozitiei si relaxata a doua zi cand am avut excelenta ocazie de a intalni membrii atelierului de fotografie si in special pe aceia pasionati de peisaj. Desi s-au declarat de la inceput incepatori intr-ale peisajului am avut surpriza sa vad proiectate imagini viguroase cum sunt cele ale lui George Rotaru sau pline de romantism ca le d-nei Lavana Kray. La Lucian Andriuc am apreciat lumina si cromatica bine definite dintr-o frumoasa zi de toamna, cu o lumina pe care orice fotograf de peisaj si-o doreste si pe care a speculat-o cat se poate de bine. Sper ca membrii atelierului de fotografie care au fost de fata la intalnirea de sambata (17 ianuarie 2009) sa fi castigat suficienta incredere in fortele proprii si sa continue cautarile in domeniul fotografiei de peisaj.

Peisajul, ca de altfel orice subiect in fotografie, cere dedicare, cunoastere, explorare pentru ca rezultatele sa fie apreciabile. Placerea de a merge in natura, dorinta de a o proteja, cautarea de locuri noi, studierea celor deja cunoscute pot genera fotografii de exceptie. Ca in orice domeniu perseverenta alaturi de intuitie conduc la realizari de calitate. Va invit sa iesiti in natura cat mai des, sa va bucurati de ea sa o cunoasteti cat mai intim pentru a putea povesti cu imagini ceea ce va impresioneaza. Sunt fotografi extraordinari biologi care au studiat anumite specii, sunt fotografi exceptionali alpinisti care au urcat pe munte si l-au cunoscut in momentele lui de gratie. Reteta nu e complicata. Cere doar daruire.”

Inca o data multumiri pentru ocazia de a expune la Iasi. Asa cum v-am spus am in pregatire o noua expozitie despre Himalaya pe care intentionez sa o itinerez in tara. M-ar bucura o noua prezenta la Iasi pentru anul viitor.

Toate cele bune,

Mihai MOICEANU

www.phototour.ro

contact@phototour.ro

tel/fax: +40 368 401968

Brasov - Romania