marți, 17 martie 2009

Sesiunea "Subiectul uman în fotografie", în loc de încheiere

In perioada 19-21 Februarie am avut placerea sa fiu invitat de Centrul Cultural Francez din Iasi (CCFI). Am fost foarte bine primit de niste gazde ospitaliere: doamna Cristina Iliescu, domnul Mihai Cantea..Cu aceasta ocazie, am avut placerea sa-i cunosc personal pe domnii Dan Mititelu, Ionel Onofras, Adrian Cuba precum si multi alti colaboratori, fotografi si entuziasti ai Atelierului de Fotografie. Mi-a facut placere sa-i revad pe amicii Raluca Manoliu, Sebastian Bujor si Ozolin Dusa.

CCFI
a creat un spatiu specific de comunicare sustinuta pentru fotografie si fidelii exprimarii prin imagine, pornind de la aprecierea unei necesitatii afirmate de participantii la concursului anual Fotomaraton (4 editii in Romania). La aproape 20 de ani de la infiintarea sa, CCFI ramine un loc al intilnirilor culturale internationale, incepind cu cele franco-romane, pentru a continua cu o reflectare a lor in patrimoniul cultural international. E o interfata amicala dinamica si exersata, prin care fotografia romaneasca poate fi mai bine cunoscuta în lume, incepind cu Iasiul, iar traditia si contemporaneitatea fotografiei franceze isi comunica actualitatea.

In 2008 expozitiile fotografilor francezi Louis Monier si Pierre Soissons au beneficiat de prezenta autorilor la vernisaj, iar Atelierul a adus la Iasi exponenti de marca din generatii diferite de fotografi romani: Dorel Gaina Gerendi, Dinu Lazar, Florin Constantinescu. Prin intermediul fotografiilor, Vasile Dorolti si Narcis Virgiliu sunt mai apropiati iesenilor iar relatiile se pot dezvolta in continuare cind atentia ramine reciproca. Chiar de la inceput Atelierul a beneficiat si de sustinerea profesionala si umana a fotografilor locului, Dan Mititelu...Mihai Cantea, Radu Aneculaesei, Liviu Chirica, Ozolin Dusa si de marele entuziam si o fenomenala dorinta de cunostere si afirmare din partea participantilor de virste si pregatiri profesionale foare diferiti, pe care locul si Intilnirile Atelierului i-au unit, uneori mai mult decit se asteptau initial. Temele sesiunilor au urmarit apropierea de o buna practica a fotografiei si cultivarea simtului estetic compozitional.

In 2009, intentia de a prezenta cit mai complet fiecare invitat special in Atelier ofera o si mai mare diversitate de abordari, stiluri si expozitii, pentru un dialog cit mai apropiat de esenta fotografiei actuale, fara a-i ignora istoria clasica.
Comentariul social, estetic, jurnalistic, portretist, peisagist constituie referinte pentru pasionatii de fotografie si profesionistii imaginii fixe.

Ramine in continuare valabila dezvoltarea data de la inceput atelierelor de fotografie de la CCF care continua sa creeze contextul pentru prezentarea unor productii fotografice inedite, diaporame artistice, lucrari practice, lasind participantilor si liberatea de a descoperi noi subiecte care sa corespunda temelor dezvoltate.
Am fost impresionat de interesul cu care am fost primit si sper ca voi reusi sa fiu prezent din nou la Iasi cu ocazia vernisajului de fotografie a prietenului Dan Dinescu.
Multe multumiri gazdelor si tuturor participantilor.

Mark SHERMAN - Bucuresti, 01.03.2009
www.marksherman.r8.org

articol republicat

Niciun comentariu: