sâmbătă, 28 februarie 2009

Fotografii de Claudiu ONOFREI

1.

2.

3.

4 comentarii:

M. Sherman spunea...

Efortul si intentia ta de a impresiona cu ajutorul fotografiilor propuse sunt evidente! Insa, atunci cand vine vorba despre fotografii care includ subiecte umane, eu sunt de parere ca trebuie sa transpunem [si] un mesaj veridic...unul care s-ar putea gasi in realitate. Uneori, o realitate simpla, "nefardata" este mai frumoasa si pura decat cea inchiputa in studiouri. Desigur, "femeia in cutie" poate sa fie o tema excelenta ptr. o fotografie de stock! Si deci, pana la urma, mai depinde si de destinatia finala a imaginii respective. Ceea ce zic aici este din punctul meu personal de vedere - si deci nu trebuie perceput ca si "verdicte" asupra imaginilor ca fiind rele sau bune.
Exista o "piata" pentru mai orice fel de imagine (depinde unde si cum dorim sa ne adresam).
Felicitari pentru excelenta procesare in alb/negru!

Mihai Cantea spunea...

Imaginea cu nr. 3
Am crezut ca s-au inteles citeva, minore elemente de compozitie. Trupul care se confunda cu fundalul este o mare eroare. O lumina de contur ar fi aratat trupul in intregimea sa. Asa avem senzatia miinii si a trupului pe jumatate, nefiresc ciuntite. Un trup suspendat nu stim unde. Capul taiat sau trupul despartit de cap te duce cu mintea in grotesc. O eroare care nu este admisa decit poate in scene oror.
Intreaga pozitie a trupului este fortata, fara naturalete. Modelul pare fotografiat intr-un moment de schingiuire. Eu personal am crezut si mai cred ca aici, pe acest blog incercam sa ne prezentam realizari artistice sau macar incercam sa mergem pe calea artei fotografice.
Sint extrem de multe curente in arta. De la arta pozitiva la arta negativa.
Stiti ca exista o estetica a uritului? Exista! pentru exista si o arta a uritului. Estetica s-a scris, si regulile ei s-au stabilit dupa ce au fost create operele de arta, dupa ce au existat expozitii publice. Esteticienii au analizat aceste lucrari si au scris si o estetica a uritului.
Aceasta imagine, 3, mi-a amintit de estetica, de curente artistice.
Cind iesim in public trebuie sa stim cui ne adresam, pentru cine expunem. Pina la urma de ce fotografiem? Si daca expunem la atelierul de fotografie expunem orice imagine?, atelierul promoveaza arta fotografica sau fotografia de stock? Prezenta in public este oare aceeasi cu prezenta in grupuri intime, de prietenisau familie? Oare modelului fotografiat ii place sa fie expus asa cum il fotografiem noi? Eu pun intrebari, nu dau verdicte. Nu sint in masura sa dau verdicte. Insa daca o imagine imi atinge convingerile estetice pozitive ma simt sa ma exprim si sa ma gindesc daca mai vin pe aici sau nu!
Imi exprim speranta ca administratorii de la blogspot sa nu ne atentioneze pentru astfel de postari!

Cristina S Iliescu spunea...

In privinta atentionarilor de catre blogspot, depinde cine, cum si cit ne face reclamatii de incalcarea netichetei, prin imaginile publicate ;-) Ar fi absurd sa ni se-ntimple si asta, in acest atelier. O severitate asa de bine aplicata nu se remarca in bloguri, unde-i caracteristica masiv dezinhibitia.Subiectul uman e-atit de plurivalent!
In fond, intre oameni inteligenti, aceeasi imagine, ori, in alte cazuri, cuvinte, pot fi agreate ori desfiintate cu la fel de mare succes ;-)
Atelierul promoveaza creatiile participantlor, iar blogul e si loc de incercari... Participantii se afla in etape diferite de afirmare creatoare (fie ea si imitativa;-), de cautari riscante si au libertate de exprimare. Nu uitam, la arta fotografica se ajunge intr-un spatiu-timp mai lung si academic.
Acest atelier a pastrat intre scopuri si pe-acela de-a sprijini clarificarile optiunilor participantlor. Fara sa-i "desfiintam", pe cit posibil ;-)

Claudiu Onofrei spunea...

In primul rand as dori sa va multumesc pentru critici, mai ales ca sunt venite din partea unor cunoscatori.Dar in acelasi timp domnule Mihai Cantea am sa o citez pe doamna Cristina Iliescu :"Participantii se afla in etape diferite de afirmare creatoare".Modelul din a 3-a fotografie mie mi se pare destul de natural.Ceea ce nu ati observat dumneavoastra este exact ceea ce am incercat eu sa transimt ( de altfel si la aproape toate nudurile prezentate) si anume am vrut sa las loc imaginatiei.Privitorul trebuie sa-si imagineze ce forme sunt dincolo de cadru prins...sa-si lase imaginatia sa lucreze.Deci de asta mi-am permis sa "schingiuesc" modelul si cadru...pt a iesi din tipar..urasc tiparurile..toate cele bune si multumesc inca odata