luni, 20 octombrie 2008

Fotografie de Marius STRUGARUFotografia A/N a reînceput să fie la modă. Dar dacă folosim blitzul aparatului, cu lumina frontală, sigur am ratat subiectul. Figura poate fi interesantă şi sîntem tentaţi să ne arătăm imaginea realizată, dar cred că trebuie să ştim dacă e vorba de o fotografie cu veleităţi artistice sau o simplă fotografie de familie.
Mihai CANTEA


urmează comentariul de
Dan MITITELU

Fotografii de Ştefana MOISA

Nu ştiu ce să spun... Ce poate oare să-mi spună o ceafă? Fie ea şi de copil. Cred că nu ai vrut să şochezi neapărat. Ce o fi în fotografia următoare? Nu cumva te-ai grăbit şi ai trimis ce nu voiai? Fotografia alb-negru, ultima, parcă vrea să spună ceva. Dar fotografia A/N este mult mai dificilă decît fotografia color.
Mihai CANTEA


Urmează comentariul de
Dan MITITELU

Fotografii de Adrian GÂRNEAŢĂ
Ce pot spune?... Fotografii de familie. Nu depăşesc acest statut. Aş fi vrut ceva mai multă mişcare sugerată. totul pare decorativ, static. Imaginea 6 este chiar greşită ca punct de staţie. Elementele de lemn din drepata cadrului si cadrul din stînga nu pot fi incluse in fotografie în acest mod. Şi fotografia cu lumină naturală la geam poate crea efecte de lumini şi umbre foarte frumoase. Din păcate aici este o lumină plată care nu spune ceva interesant.
Mihai CANTEA


Urmează comentariul de
Dan MITITELU

Fotografii de Codrin BĂLEANU


Portrete clasice. Bine fotografiate, ceea ce denotă cunoştinţe mai bune. Primul portret puţin cam grabit executat. Umbrele adînci la ochi şi pe gît nu avantajează ci... mai degrabă sînt greşeli.
Mihai CANTEA


urmeaza comentariul de
Dan MITITELU


Fotografii de Mădălina TODERAŞCU

1.

2.

3.

4.

5.

6.Mădălina, dacă nu erai fată cred că scriam altceva. Ultimele două fotografii cred că nu ai vrut să le trimiţi. Rebuturile se şterg şi din propria colecţie. A treia fotografie m-a făcut să-ţi dau atenţie! S-ar părea că dacă renunţi la gratuitatea sexualităţii, dacă te uiţi un pic mai mult prin blogurile ale căror linkuri s-au publicat pe aici, s-ar putea să mai dialogăm despre fotografia artistică!
Mihai CANTEA


Fără penultima imagine, pusă de-a-ndoaselea nu ştiu de ce, setul pare un bun studiu de lumini şi umbre. Primele două fotografii sunt cuminţi şi oneste. A treia şi, mai ales, a patra chiar incită privirea şi privitorii. Dacă ar fi fost după mine, aş fi început, la rece, studiul de culoare, abia de la fotografia numărul şase, încolo. Împricinatul cadru are atmosferă de ospiciu: habar n-ai dacă nu cumva femeia e bărbat iar aripioara cea roz, care te dă gata, nu-i decât un fluture sârmos. Aş vrea să văd continuarea zborului.
Dan MITITELU


Fotografie de Alexandru RĂBULEACă ai cunoştinţe despre punerea în pagină se vede! Dar nu este suficient. Dacă clanţa uşii nu bătea în capul fetei poate mă gîndeam la existenţa cadrului din fundal. Expresia figurii nu este susţinută de lumină şi umbră. Imagine plată, fără cuvînt.
Mihai CANTEA


Glumiţele se pot face oriunde în casă. Nu este nevoie să mai şi apăsăm pe butonul declanşator al aparatului. Păcat de fată şi faţă. Meritau mult mai mult. Măcar din dragoste pur şi simplu, dacă nu şi din dragostea pentru Fotografie.
Dan MITITELU


Fotografii de B.

1.

2.

3.

4.

5.


Rar mi-a fost dat să văd fotografii mai slabe! Dacă colegii mei vor crede că putem posta aşa ceva atunci să vă explic ce şi cum. (Faptul că autorul nu semnează în clar mă face să cred că îi este ruşine să se identifice. Atunci de ce a mai trimis aceste poze?)
1. Această fotografie nu o face nici măcar un student de la medicină în scopuri didactice (adică nici anatomia sînului nu este corect redată). Spaţiul - o baie - (baia poate fi un loc extraordinar de frumos) redat cu claritate (în mod tradiţional fundalul este defocalizat. Şi lumina inexistentă!
2. Cred că fotograful nostru are o problemă de echilibru. Orizontalele şi verticalele naturale trebuie să fie la fel şi în fotografie.
3. Un portret interesant al... urechii. Nici o legătură între ochi, agrafa din păr, eram să spun fluture, şi cercel. Fără nas şi fără gură nu mai descopăr farmecul şi frumuseţea trupului uman.
4. Dacă fotografia nu are claritate, cămaşa pică de pe umăr, fundalul este neglijent iar picoarele din prim plan duc undeva în neant torsul, atunci de ce ne-aţi mai trimis această imagine?
5. Dacă ne trimiteaţi numai mîna poate aveam ceva de spus!
Mihai CANTEA


Anonimatul este util doar atunci când se fac fapte bune. Acum nu e cazul.
Asemenea imagini necesită acceptul modelului pentru a i se aduce la cunoştinţa publicului chipul, sânii ori alte "însemne" strict personale.
Pozele par făcute în joacă. Decadrările ce încalcă regulile trebuie să se justifice printr-un conţinut ideatic. Prin aceasta se pot deosebi ciudăţeniile gratuite de operele scumpe.
Dan MITITELU