joi, 28 august 2008

Fotografii de Mara PETROVICI
Am găsit şi eu blogul dv. pe net... şi am zis să încerc să trimit 2-3 poze... pentru tema în curs... Nu ştiu cât de mult se încadrează în temă... dar am zis că încerc... de ce nu... nu am ce pierde, sper să fie ok... acum nu ştiu... nu locuiesc în Iaşi, ci în Sibiu, sper că asta nu e o problemă...
Mulţumesc.
Mara PETROVICI


Nuanţe şi tonuri delicate. Cadratură mai puţin convenţională. La a doua fotografie parcă nu se leaga bine liniile din fundal cu delicatele curburi ale umărului. Atenţie: fundalul sau planurile secundare pot distruge prim planul sau subiectul principal!
Mihai CANTEA

P.S.
E o premieră? Primim si fotografii "din import"? Atunci vă rog să ne trimiteţi o fişă de înscriere.
M.C.


Frumoase curbe şi (tri)unghiuri. În fotografia secundă, drept să vă spun, mie îmi plac toate liniile din fundal, mai puţin cea mică şi neagră, aproape orizontală, din marginea stângă. Cea neagră, înclinată, loveşte umărul, cele de sus, din stânga, scot în evidenţă buzele şi gropiţa din bărbie, iar în dreapta, sus, gâtul, delimitat de fundal prin lumină, face tot chichirezul.
Dan MITITELU

Fotografii de Lavana KRAY

Undeva...

Raza de lumină

Tandreţe

Ea + El


Sa revenim la tema verii....
Cu multumiri pentru tot,
Lavana KRAY


Prima imagine merită o prelucrare şi un retuş atent.
A doua imagine, cu rezonanţe din lumea arabă, este interesantă şi cu bună trimitere. De ce ambele imagini au privirea spre stînga cadrului?
Pentru imaginile cu mănuşi mai studiez.
Mihai CANTEA


Ochii fetei ce priveşte "Undeva" fac parte dintr-un joc de curbe şi elipse, accentuat de şuruburile din scânduri, de cercei, de ovalul feţei uşor deformat printr-un superangular şi de petele roşii din batic.
"Raza de lumină" e foarte bine strâns cadrată. Avem parte de un alt joc. Liniile din veşmânt se înşurubează cu sprâncenele, conducând privitorul către ochii personajului.
Mâinile din mănuşă şi gheaţă îmi dau fiori. Adică bărbatul e mai rece, aşa, de la Mama-natură? Sau dumneaei, femeia, preferă în locul unuia cald, o mortăciune asexuată din plastic?
Dan MITITELU

Fotografii de Monica POPA-TOLONTAN


Prima am numit-o Specii, pentru că imi aduce aminte de filmul "Specii". A doua e varianta alb-negru a primei, iar a treia un portret close-up.
Monica POPA-TOLONTAN


Îmi este foarte greu să mă pronunţ! Trupul femeii este muzică de Mozart şi Ravel, e tablou de Monet sau Klimt... Nu ar trebui să descoperim configuraţia elementelor de sub piele!
Mihai CANTEA


Dacă stăm şi judecăm la rece, femeile sunt o altă specie. Prima imagine, cu galbenul ei de lămâie murdară ce îţi strepezeşte dinţii, cred că îşi atinge scopul. Ca şi în filmul menţionat, după ce vezi "specimena" de aproape, nu mai vrei să o întâlneşti vreodată, decât dacă îţi place să te cufunzi în vreun coşmar. Pentru accentuarea ideii, aş fi preferat să descopăr chiar mai multe detalii anatomice şi, desigur, să nu văd bucăţica de prosop sau bluză, care mă trimite cu gândul în sectorul casnic şi nu în cel erotico-ştiinţifico-fantastic.
Dan MITITELU

Fotografii de Dan MIREANU
Vă trimit două fotografii realizate mai demult, deocamdată pentru a verifica dacă pot fi publicate. Sunt amator dar îmi place uneori sa merg cu aparatul în mână...
Dan MIREANU


Îmi place cum stau porumbeii!... dar cel din stînga imaginii putea avea altă culoare şi altă poziţie. Aşa că este o imagine. Subiectul poate deveni foarte generos însă trebuie multă răbdare şi un studiu mai profund al cadrului.
Sînt convins că reuşita folosirii blitzului te-a făcut să ne trimiţi această fotografie de familie. Trebuie multă atenţie la elementele din cadru: mi-a trebuit ceva timp să constat că mîna din prim plan nu este a copilului!
Mihai CANTEA


Acum, dacă rezultatul verificării vă mulţumeşte, poate ne trimiteţi şi nişte fotografii ce se pot încadra în tema propusă, "Corpul uman". Instantaneul cu porumbei este drăguţ. Aproape nu mai ştii dacă păsările vin din afara sau dinăuntrul personajului.
Dan MITITELU

Fotografie de Ovidiu POSTU


Mult succes!
Ovidiu Radu POSTU


Nu putem pretinde multe de la unele aparate fotografice. Atunci contează foarte mult compoziţia, subiectul, unghiul de fotografiere. De ce mi-ar place mai mult fără panglici şi cordele?
Mihai CANTEA


Nu ştiu dacă ce ne-aţi scris este o urare sau doar titlul fotografiei. Prefer ultima variantă, cu tot cu steagurile ce măsoară vântul. Imaginea este plină de dinamism. Totul zboară, totul pluteşte. Copilul e un fel de avion sau o corabie ce are vânt prielnic. Asistăm la o decolare faină.
Dan MITITELU

Fotografie de Elena COSTACHECompoziţional avem o imagine destul de bună, cu toate că eu cred că era necesar ca fundalul să fie mult mai întunecat şi desigur o cadratură ceva mai îngrijită. Strălucirile din fundal distrag privirea de la subiectul principal. Se impunea închiderea diafragmei cu măcar 2-3 trepte.
Mihai CANTEA


Aşa, de felul ei, libelula este interesantă. Din păcate, fundalul şi culorile imaginii nu scot în evidenţă minunăţia naturii.
Dan MITITELU

Fotografie de Bogdan HUNEA


Vă trimit o mică parte din ideea mea despre corpul uman...
Bogdan HUNEA


Tema nudului este extrem de generoasă şi foarte dificilă în arta plastică şi mai ales în arta fotografică. Oricît de clasici sau postmoderni dorim să fim nudul ramîne nud. Eu aici nu prea văd nudul.
Mihai CANTEA


Din punctul de vedere al exponometriei, este greu de tot să incluzi în acelaşi cadru fotografic şi sursa luminii şi corpul/obiectul atins de lumină. Misterul întunericului ar fi fost mister dacă se distingeau mai multe detalii ale subiectului. Oricum, nu înţeleg de ce s-a optat pentru o asemenea încadrare, tăiată în stânga cu zgârcenie şi cu prea mult spaţiu inutil în dreapta imaginii.
Dan MITITELU

Fotografii de Lavana KRAY

Sub apă

Aqua

Abstract


Uneori... îţi trăieşti toată viaţa, într-o singură zi, de care îţi vei aminti toată viaţa...
Aşa mi se întamplă ori de câte ori mă exprim în abstract...
Lavana KRAY


Prima fotografie, "Sub apă", reuşita din această serie, parcă nu îşi justifică titlul.
Dacă te limitai la cele două elemente din stînga rezulta o imagine mult mai echilibrtată şi mai sugestivă. Elementul albastru din dreapta putea face parte dintr-o imagine separată. Aş fi dorit un contrast şi strălucire de nivel mai ridicat.
Următoarele două imagini nu spun foarte multe. Elementele sugerează cu totul altceva decît trimiterile din titlu. A treia imagine sigur trebuie rotita cu 180 grade. Elementele uşoare sînt totdeauna în partea superioară.
Mihai CANTEA


Caracatiţe, detalii anatomice intime, sânge albastru? Habar nu am ce văd. Sunt fotografii făcute în acvariu şi/sau prelucrări plus "picturi" digitale? Asta nu înseamnă că nu îmi plac imaginile criptate. Experimentele sunt întotdeauna interesante.
Toţi cei care ne trimit imagini "ciudate" sunt rugaţi încă o dată, cu insistenţă, să ne şi explice cum le-au obţinut. Altfel, vom face aprecieri enigmistice şi nu fotografice.
Dan MITITELU