duminică, 10 august 2008

Fotografii de Lavana KRAY

Sincer, mă aşteptam la continuarea seriei de imagini abstracte, dar...
Un subiect dificil, tehnic vorbind. Aici nu prea ai timp nici de reglaje, nici să te gîndeşti la momentul cel mai favorabil declanşării. Prima imagine este interesantă prin ceea ce exprimă atitudinea şi privirea porumbelului. Şi păsările pot fi expresive!
Mihai CANTEA


Fundalul, ce are aproape aceleaşi culori cu penajul păsării, nu avantajează imaginile.
Guguştiucii vin la fereastră dacă li se pun acolo fărâmituri de pâine. Cred că ar trebui să mai încercaţi ;-).
Dan MITITELU

P.S.
Acum, fără supărare (de fapt, chiar cu bucurie nerăbdătoare), aş ruga pe toţi membrii Atelierului să trecem la tema noastră următoare: "Corpul uman". Vârful unui degeţel sau curba unei urechi se încadrează tot în această nouă foto-provocare.
Cine se teme de nuduri poate încerca să ne trimită radiografii, endoscopii sau ecografii, desigur, intens "îmbunătăţite" printr-o ulterioară prelucrare digitală. Dacă nu vor fi realizate cu simţ artistic, vom putea măcar să vedem care mai este starea de sănătate a fotografilor ;-).
D.M.

Fotografii de Dan BUJDEI

Un set de imagini binişor realizate tehnic! Se cunoaşte că aparatele Canon din seria cu 3 cifre tind să supraexpună imaginile, ceea ce duce la pierderea atmosferei, şi pe automat nu prea au corecţia bună de alb. Astfel obţinem imagini aproape corecte tehnic care ar trebui îmbunătăţite printr-o justă prelucrare a tonalităţilor şi nivelelor luminoase şi întunecoase.
Subiectul poate fi privit şi artistic, pornind de la formele, de multe ori generoase ale subiectului, însă e necesară crearea unei atmosfere mai speciale pentru a putea transmite stări, idei...
Sînt de reţinut Studio 4 şi Studio 5.
Miahi CANTEA


Ambele imagini îmi plac. Foarte bine a fost gestionat jocul dintre clar şi neclar.
Este chiar savuroasă prima fotografie. Aş putea spune că stă mâţa în coadă. Mă abţin însă şi nu spun ;-). E aproape o monocromie atrăgătoare. Portocaliul stimulează papilele gustative. Se vede că pofta de fotografie a fost mare.
În a doua imagine, aş fi preferat sau puţin spaţiu la stânga sau o tăietură mai aproape de jumătatea primei felii. Cu încă o recadrare în dreapta, prin eliminarea zonei mai deschise din fundal, imediat după ultimul ţumburuc alb, s-ar fi creat senzaţia de plinătate culinară. Aşa, regret că văd cum totul se termină şi n-am reuşit să gust nimic.
Dan MITITELU

Fotografii de Cristian GAFIŢESCU

1.

2.

3.

Aceste trei imagini pot compune o interesantă poveste. Se impune însă ajustarea tonalităţilor astfel încît cele trei imagini să sugereze ore diferite sau aducerea lor la o aceeaşi tonalitate generală, de parcă toate imaginile au fost captate la aceeaşi oră, poate doar în zile diferite.
Sau se poate reţine doar o singură imagine. Prefer prima imagine, sigur, cu prelucrările necesare susţinerii unei idei.
Mihai CANTEA


La primul pod, puţin loc după stâlpul din dreapta era bun pentru stabilizarea cadrului. Ca ilustrată, este o imagine foarte atrăgătoare. Privirea nu se dezlipeşte de siluetele personajelor profilate pe strălucirile apei.
În celelalte două cadre, întâmplarea din cer anulează orice interes pentru zona de jos. Dacă ar fi fost prezenţi ambii stâlpi ai podului, se putea cadra curajos aproape de nivelul apei, renunţând la balastul de pe mal.
Lumina soarelui printre nori este spectaculoasă prin ea însăşi, fără ajutorul nimănui. Fotografiile "spectaculoase" înseamnă totuşi altceva.
Dan MITITELU

Fotografie de Bogdan TODIREANUAm reţinut această imagine pentru a arăta că lumina bliţului frontal nu este o lumină favorabilă realizării de portrete. Şi pentru că aici aveai tot timpul din lume era cazul să fii mult mai atent la poziţia ochelarilor. Este extrem de dificil să foloseşti ochelarii în imagine. Şi nu merg nici orice ochelari. Aici ai tăiat ochii în două, nici nu ştiu pe unde priveşte modelul, prin sau peste ochelari...
Mihai CANTEA


Dacă nu erau şuviţele rebele aş fi spus că este o poză (ratată) pentru o legitimaţie. Flash-ul e o pacoste. Orice veioză din casă ar fi fost mult mai utilă.
Dan MITITELU