luni, 14 iulie 2008

Un punct

Dragă Ozolin şi stimate domnule Ozolin DUŞA,

Chiar nu vă mai înţeleg atitudinea. Comportamentul cred că vă poate fi caracterizat impecabil de vorba românească: "lasă-mă şi nu-mi da pace, du-te-n colo, vino-ncoace".

În continuare, pentru a mă adresa dumneavoastră, voi folosi nu pluralul de politeţe, ci pluralul pur şi simplu, deoarece mi se pare că în tumultoasa personalitate vi se ascund mai multe personaje îngrijorate şi îngrijorătoare, altruiste şi egocentriste, neliniştite şi neliniştitoare.

Regret că îmi voi exprima nedumerirea în chiar Ziua Naţională a Franţei, care, nu-i aşa, prin al său Centru Cultural din Iaşi, v-a oferit o minunată şansă de a face cu adevărat ceva pentru tinerii noştri fotografi, de a căror grijă nu puteţi dormi, nici noapte, nici zi, nici în spaţiul real şi nici în spaţiul virtual.

Aţi dorit, de nenumărate ori, să vă anunţaţi "demisia" din funcţia de "conducător" al Atelierului de Fotografie. Aţi vrut să vă trâmbiţaţi anunţul, culmea, şi la vernisajul expoziţiei tinerilor pe care i-aţi îndrumat şi cu prilejul expunerii susţinute de către domnul Dinu LAZĂR. De fiecare dată, v-am sfătuit să nu stricaţi sărbătoarea celor pe care susţineţi că îi respectaţi şi, mai mult, chiar să vă sacrificaţi orgoliile în favoarea celor care au cu adevărat nevoie de opiniile şi experienţa dumneavoastră.

Până la urmă, în timpul vernisajului expoziţiei "Europa, de la Iaşi", aţi anunţat că, din toamnă, veţi organiza nişte cursuri de fotografie în cadrul Atelierului, cursuri pentru care conducerea Centrului Cultural Francez vă comunicase deja că veţi fi plătit cum se cuvine, ca un profesor specialist. Nu vi s-a cerut decât să aduceţi un sumar al cursului viitor, pentru a putea să vi se încheie un contract legal de colaborare. Din păcate pentru toată lumea, nu aţi binevoit a scrie pe o hârtie desfăşurătorul programei de studiu.

La sesiunea Atelierului care l-a avut ca invitat pe domnul Radu ANECULĂESI, toţi participanţii v-au văzut şi ascultat cum aţi glumit cu cei prezenţi şi aţi anunţat temele viitoare. După numai câteva zile v-aţi anunţat sec "demisia" şi apoi, după alte (ne)fericite nopţi, v-aţi lansat într-o discuţie complet neprincipială cu domnul Florin CONSTANTINESCU, invitatul următor al Atelierului de fotografie. Un participant neutru şi neinformat ce ar putea să înţeleagă din toate aceste "dialoguri"?

Aţi lăsat de izbelişte Atelierul de fotografie, fără a da nici o explicaţie clară, concisă şi, mai ales, PUBLICĂ, explicaţie ce ar fi trebuit depusă întru eternitate pe blogul dumneavoastră personal, şi în lipsa căreia aţi lăsat loc unor speculaţii neavenite, considerând că, probabil, într-o confuzie întreţinută cu (in)abilitate, un eşec (personal ori colectiv?) este mai puţin vizibil.

După ce aţi părăsit Atelierul de fotografie, v-aţi anunţat disponibilitatea, de faţă cu mai mulţi martori fotografi, de a fi prezent la una din sesiunile următoare ale Atelierului, bineînţeles, ca "invitat special". În plus, oricine observă că sunteţi "preocupat" (sau prea ocupat?), prin comentariile pe care le faceţi în blogul Atelierului, de buna desfăşurare a sesiunilor următoare şi, mai ales, de corecta selecţie şi prezentare a fotografiilor pe care le realizează cei tocmai părăsiţi de către dumneavoastră.

Dragă Ozolin şi stimate domnule Ozolin DUŞA, cred că joaca de-a v-aţi ascunselea ar trebui să se încheie. Ori vă reluaţi activitatea în cadrul Atelierului de fotografie, desigur, după o binemeritată vacanţă şi o discuţie cu cei din conducerea Centrului Cultural Francez care au iniţiat acest proiect şi îl susţin cu profesionalism (atât din punct de vedere material cât şi logistic-promoţional), ori vă canalizaţi eforturile înspre un alt "proiect", strict personal, pe care consideraţi că îl veţi putea duce la bun sfârşit.

De dragul celor cu adevărat interesaţi doar de Fotografie, am considerat că toate aceste întâmplări "ne-înţelese" meritau, în sfârşit, un punct. Acesta este punctul meu. Nu doar de vedere. Punct.

Spor la toate cele bune!

Cu prietenie şi respect,
Dan MITITELU

Luni, 14 iulie 2008, Iaşi