duminică, 22 iunie 2008

A fost şi Radu Aneculăesi

Ieri Radu a făcut o prezentare interesantă. Dificilă. A adus cîteva din piesele esenţiale dintr-un studio foto profesional. Studioul mobil. Dar importante, cu adevărat importante au fost acele ziceri din viaţa lui de profesionist, din micile sau marile trucuri pe care trebuie să le ştie un fotograf de studio. Proiecţia de imagini care a premers prezentarea echipamentului a adus în faţa participanţilor imagini care au arătat că fotografia de studio, tehnicile fotografiei de studio se pot folosi şi în afara studioului, şi... în studio se fotografiază şi produse alimentare, şi orice alte obiecte mai mari sau mai mici pentru care fabricanţii trebuie să aibe cataloage sau să le promoveze într-un mod fotografic.
Cum colegii noştri de la atelier nu pot, în majoritatea lor, să producă fotografii de gen în cadrul acestei teme, noi le propunem ca pornind de la această foarte bună prezenţă a lui Radu să ne transmită spre postare şi confruntare fotografii gen studio improvizat.
Iată că lîngă un geam, pe o planşetă se pot monta cîteva obiecte mici, o floare şi o vază, cîteva pahare şi sticle. Din jocul formelor dispuse în cadru, din jocul luminii, urmarită în diverse momente ale zilei, mai ales dacă fereastra primeşte soarele din plin, pot rezulta fotografii minunate. Noi numim acest gen de fotografii, ca şi în pictură, natură statică sau natură moartă.
Se pot imagina fundaluri din pînze semitransparente, calcuri, utiliza una sau două veioze cu becuri de 100w , un trepied sau aşezat aparatul pe un vraf de cărţi, declanşat pe automat cu blitzul aparatului blocat... în fine vă puteţi pune imaginaţia la contribuţie pentru a produce fotografii ale unor fotografi creativi. Folosiţi sau nu modele umane. Sînt oameni care îşi duc la studio şi animale mici.

Să-i mulţumim din nou lui Radu pentru frumoasa şi dezinvolta prezenţă!