vineri, 23 mai 2008

INVITAŢIE la SESIUNEA lunii MAI


Va invitam sa paticipati sâmbătă, 24 mai, de la ora 10,oo, în sala "B. Fondane" a Centrului Cultural Francez la a cincea sesiune a atelierului de fotografie.
Conferinţa "Tehnici şi abordări în fotografia peisajelor şi a scenelor citadine" va fi susţinută de invitatul special, Dinu LAZĂR.

Tema de lucru: Fotografia de peisaj.

Accesul cursantilor este rezervat (32 de locuri), iar participarea libera se va face in limita celor treizeci de locuri disponibile, preferential pentru participantii de la sesiunile precedente.
Pe Internet, cu şi despre Dinu Lazăr:
http://www.fotografu.ro/fineart/index.htm

Despre Fotografierea peisajelor

Imortalizarea peisajelor solicită din plin calităţile fotografului, iar umorul îi face viaţa mai uşoară.
Iată cîteva repere pentru fotografierea peisajelor, enunţate de fotograful Bob Croxford în cartea "From Cornwall with love" dedicată peisajelor din Cornwall, Marea Britanie :

"… în fotografie, tehnica e o preferinţă individuală, plictisitoare. Ce mă interesează, e rezultatul final. Va ofer totuşi cîteva principii directoare :


1) Echipamentul meu foto esenţial include un ceas deşteptător, pentru ca să mă scol dimineaţa, şi o busolă, ca să ştiu unde va fi soarele. Am de asemeni un mic cristal ascuţit de cuarţ în gentuţa mea cu filme, care mă ajută să obţin imagini mult mai clare.
2) Lumina cea mai bună apare de fiecare dată cînd stau înţepenit la birou, în compania agentului fiscal, ori cînd mi-am uitat aparatul fotografic acasa.
3) Daca aştept condiţiile perfecte, cineva parchează un camion fix in mijlocul peisajului.
4) O data am aşteptat în ploaie cinci zile, să se schimbe vremea, pentru a avea priveliştea cea mai bună. Fotografia n-a meritat aşteptarea, drept care nu-i în această carte.
5) Dupa ce merg zeci de kilometri în căutarea unui peisaj extraordinar, îl găsesc chiar la întoarcere, în apropierea maşinii mele. Singura problemă era faptul că parcasem chiar în mijlocul peisajului.
6) Nimic nu se repetă, in nici un caz lumina.
7) De regulă, fotografiile aparent simple mi-au solicitat toata imaginaţia si transpiraţia.
8) Nu rămîneţi niciodată fără film sau memorii digitale".

Fotografii de Dan BUJDEI

Mici probleme de încadrare, iar la imaginea cu florile de "Nu mă uita" două diafragme mai deschise la fotografiere ar fi detaşat mult mai bine subiectul de fundal!...

Fotografii de Codrin BĂLEANU

Abordări interesante pentru tema "Natura". Doar la încadrări mai este un pic de lucrat, pentru a se elimina balastul!...

Fotografii de Vlad NEGRU

La cea de a doua imagine, în mod normal, o diafragmă mai deschisă ar fi separat mai bine subiectul de fundal. Aici ne întâlnim cu problema pe care o au aparatele compacte, chiar dacă performante (cum este şi cazul celui de aici, un Fuji FinePix S5600), de a avea o plajă foarte mare de claritate la diafragmele deschise.

Fotografie de Delia NEBUNU

Fotografie de Tudor MERLUŞCĂ

Fotografie de Gina MAGDICI

Şi o astfel de abordare era valabilă la tema "Natura"!...

Fotografii de Bogdan HUNEA

O cu totu altă abordare pentru fotografia tip "Macro" decât imaginile publicate până acum. Şi fotografia de obiect ar fi putut intra în atenţia voastră pentru această temă.

Fotografie de Irina FOTACHE

Răsărit

Fotografie de Adeline FLOREA

Fotografii de Ioana CHILU

La prima imagine prelucrarea este forţată. Fotografia a căpătat o granulaţie foarte mare care este supărătoare!...

Fotografii de Raluca CEPĂREANU

Interesantă structura celei de-a doua imagini. O mai mare atenţie la decupaje!...

Fotografie de Raluca BUZDUGAN

Fotografii de Marius BUTUC

Dintre cele două imagini, pe a doua dacă o veţi mări veţi putea observa cât de bun este camuflajul şarpelui între ramurile uscate de copac!...