joi, 20 martie 2008

Fotografia de PRESĂ şi fotografia de FAMILIE

Va propunem doua teme, de aceasta data. Tema precedentă a fost Fotoreportajul. Noile temele propuse nu pot fi separate pur şi simplu de tema Reportajului fotografic. De exemplu, în situaţii specifice este necesar să anunţăm petrecerea unui eveniment. S-a întâmplat ceva. Ceva care poate interesa comunitatea, fie locală, fie naţională şi, de ce nu, cea internaţională. Cu acestă ocazie cineva care are un aparat de fotografiat în mână va "lua" câteva cadre. Pentru că este acolo, sau pentru că a fost trimis acolo. Fotografia are două căi de urmat: este adusă în redacţia publicaţiei unde este angajat fotograful, sau este pusă pe fluxul unei agenţii de presă, în eventualitatea că alte publicaţii sunt interesate să o publice.
Când? De regulă a doua zi după fotografiere. Dacă s-a întâmplat aşa, avem o fotografie de presă. Peste două zile poate sa nu mai fie interesant de publicat. Întâmplarea, evenimentul, au trecut. Au apărut altele. Fotografia de presă spune marcheaza o întâlnire, inaugurarea unui magazin, premiera unui spectacol... şi enumerarea poate continua.
Cind lucrezi într-o redacţie, poti avea şansa ca un redactor, care va publica un articol, să-ti ceara o fotografie care să-i ilustreze conţinutul. El poate alege o imagine din fototecă sau să te trimită în teren să faci tu una.
Fotografia trebuie să respecte regulile de compoziţie fotografică, este impecabilă tehnic şi arată foarte clar subiectul. Fotograful ar trebui să ştie cât mai precis poziţia în pagină a imaginii tocmai pentru a-şi alege unghiul de fotografiere. Spre exemplu, portretul unui personaj care priveşte spre stânga nu se pune în marginea stângă a paginii din dreapta, pentru că privirea "iese" din pagină.
Despre gramatică şi compozitia imaginii vom mai discuta cu ocazia analizei fotografiilor trimise.
Pentru aceasta tema este necesar să trimiteţi fotografii în ziua in care le faceţi, pentru a fi publicate în ziua următoare. Să încercăm să devenim fotografi într-o redacţie!
Vom încerca să respectam această regulă şi pentru voi şi pentru noi, cei care vom selecta fotografiile pentru trimitere. Este necesar să respectaţi si altă regulă: un fotograf trimite o fotografie pe zi, dar nu mai multe de 15 în timpul desfăşurării temei. Cum sint doua teme, aveţi dreptul la "7,5" fotografii pentru fiecare temă.
Fotografia de familie sau de evenimente familiale se recomandă prin denumire. Totuşi, am o rugăminte: să ne arătăm evenimentele de familie care pot prezenta un interes mai larg. Şi pentru cei care, ca şi mine, spre exemplu, nu face parte din familia nici unui participant la acest Atelier. Deasemenea, doresc să primesc fotografii decente, pentru că nu găsesc de buna cuviinţă să public fotografia surorii mele, care se sărută cu prietenul ei. Dar copilul meu care pupă pisica în botic, iar nu doresc să o public, pentru că este un gest care poate dăuna sănătăii copilului şi nu este un exemplu demn de urmat. Cred că aţi înţeles că fotografia de familie care poate fi făcută publică este una ca aceea din afişul acestei teme. Această fotografie, semnată Ozolin Duşa, poate fi şi fotografie de presă, deoarece colegul meu, redactor, a scris ceva despre această familie.
Este de dorit ca şi fotografia de familie să aibă un conţinut dinamic. Nu trebuie neapărat să "îngheţam" personajele "ca la fotograf". Aici este de dorit ca personajele să privească în obiectiv. Să fie redate in marime suficientă pentru a se observa privirea şi expresia facială.
Este greşit cum fac cei mai mulţi care se fotografiază în faţa unui boschet sau statui şi se aşează, eventual, în boschet sau pe soclul statuii, iar fotograful se duce la vreo 10 metri, să-i intre în cadru şi boschetul sau statuia. Personajul(ele) vor fi atât de mici încât nu vedem decât nişte siluete. Aduceţi personajul aproape de voi şi plasaţi-l în cadru cumva lateral, pentru a se vedea şi statuia şi personajul, cărui personaj poate nu-i creşte din cap un stâp electric!!!
La această categorie dorim să primim numai fotografii din familia dumneavoastră, nu colegii de şcoală sau de serviciu, nu instantanee de pe stradă. Familia acasă, pe stradă, în parc, la nuntă... dar familia - părinţi, fraţi, surori, bunici, fie şi verişori, dar mai puţin, că-s prea mulţi apoi şi creem discuţii în familie.
Eu, Mihai Cantea, vă doresc o luna plină de imagini bune. Lumină bună!...

Atelier - Sesiunea a III - a !...


Sâmbătă, 22 martie, de la ora 10,oo, vă invit la Centrul Cultural Francez să participaţi a III-a Sesiuni a Atelierului de fotografie, care va avea ca temă fotografia de Presă şi de Familie!... Invitat va fi Adrian CUBA, fotoreporter Rompres, care va prezenta proiecţia "Veneţia în carnaval, 2008". Mihai Cantea va concluziona si comenta ce s-a realizat la Secţiunea anterioară, Reportajul...

O exemplificare cutremuratoare ca marturie documentara pentru "Fotografia de presă" este ACEST film, discursul si seriile de imagini prin care ramine celebru fotoreporterul american James Nachtwey, distins cu premiul TED in 2007.

SUCCES!...

După cele spuse de prietenul Mihai Cantea mie-mi este cam greu să mai adaug ceva... Vă dau trei linkuri pe unde să "hălăduiţi" pentru a vedea ce se face astăzi în domeniul Fotografiei de Presă: National Geographic (mai specială),FRANCE PRESSE, REUTERS şi Jurnalul Naţional...
Şi vă mai doresc ca imaginile pe care le veţi trimite la secţiunea Fotografia de Familie, să fie asemenea (dacă nu mai bune), cu imaginile de nuntă de mai jos!...
Baftă...