joi, 6 martie 2008

DEPLASARE DE CREAŢIE LA CIOCĂNEŞTI

Plecarea se va face la ora 7,oo, din faţa Centrului Cultural Francez!...

Sâmbătă, 8 martie, cu ajutorul unui prieten al Atelierului se organizează o deplasare de creaţie la Ciocăneşti-Suceava, unde vom fotografia la Festivalul Naţional de Ouă Încondeiate... Sunt disponibile 12 locuri, preţul pentru o persoană fiind de 40 (patruzeci lei), sumă care include preţul motorinei şi o masă de prânz la o pensiune din Iacobeni. Plecarea va fi dimineaţă, la o oră pe care o vom anunţa ulterior, întoarcerea fiind prevăzută pentru seara aceleeaşi zile.

Toate locurile s-au ocupat!...

Persoanele înscrise:

- Lucian Andriuc
- Codrin Băleanu
- Dan Bujdei
- Marius Butuc
- Adeline Florea
- Adrian Gârneaţă
- Bogdan Hunea
- Ionel Pomană
- Marius Strugaru
- Ioana Chilu
- Georgiana Mihalache
- Ştefan Abageru
- Raluca Buzdugan
- Alexandru Gheorghiu
- Liviu Chirica

Fotografii de Constantin Radu VLAD

"Premiul I"

Festivitate de premiere la un concurs de Dans sportiv. Fetiţa din imagine a luat premiul I la categoria 4-6 ani!...

"Final fericit"

Sfârşit de exerciţiu. Concurenta din imagine a evoluat fără greşeală. De aici şi bucuria care i se citeşte pe faţă!...

MIHAI CANTEA spune ca: aceste doua fotografii NU SINT REPORTAJ pentru ca NU ESTE ACELASI PERSONAJ, NU POARTA ACEASI IMBRACAMINTE SI NU ESTE FOTOGRAFIATA IN CADRUL ACELUIASI EVENIMENT, ADICA LA CONCURSUL... IOANA A LUAT PREMIUL I.....

Cu acordul si la cererea lui Ozolin voi face aici citeva precizari, utile si valabile pentru tot ce s-a facut si vazut aici de mine, Mihai Cantea, la tema REPORTAJ.
Reportajul este un gen literar , sau fotografic, sau literar-fotografic. Numai daca prin relatarea scrisa sau vizuala raspundem la intrebarile:
WHO, WHAT, WHERE, WHEN, WHY ?
Traduse, in ordine:
Cine, ce, unde, cand, de ce?
vom afirma ca sintem in posesia unui reportaj. In orice caz, este absolut obligatoriu sa raspundem, prin imagine si text la CINE, UNDE, CIND.
ALTFEL NU AVEM REPORTAJ.
Fotografiile postate pina acum sint din categoria portret, eseu, familie, eveniment...
Reportajul poate fi numai text, numai text ilustrat (adica pun si o, doua... fotografii) sau fotografic. Reportajul fotografic poate avea una sau mai multe fotografii. Cind este o singura fotografie se ataseaza un text scurt care sa raspunda la cele 5 intrebari. Daca sint doua sau mai multe fotografii textul cu raspunsul la cele 5 intrebari este la inceput, pentru punere in tema, sau la sfirsitul seriei de fotografii. Daca este un reportaj amplu se insereaza un set mai mare, 10-25 fotografii care nareaza intregul eveniment, care raspunde la cele 5 intrebari prin imagini asezate in pagina sau proiectie in ordinea: introducere-cuprins-incheiere. Cu toate acestea se va atasa, OBLIGATORIU, un text, sub forma unui rezumat, explicativ care, si el, textul, raspunde celor 5 intrebari.

W. Eugene SMITH
<http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VPage&R=2TYRYDDWML5P&RP=Mod_ViewBox.ViewBoxThumb_VPage&CT=Album&SP=Album>

stationarea cu mouse-ul pe imagine vizualizeaza un mic text explicativ.

Mergeti la aceasta adresa pentru a vedea unul din cele mai bune reportaje fotografice facute vreodata.

Raspund greu, dar pentru urgente sunati la mihaicantea@gmail.com
Va doresc succes, pentru ca sper, ca acum, vi s-au lamirit mai bine ideile si gindurile legate de aceasta tema. Tema este grea, pretinde mult mai multe carti studiate si uitati-va, uitati-va, uitati-va la ce-au facut cei de la MAGNUM si nu numai.