duminică, 8 iunie 2008

Fotografii de Ioana LEAHU

Variantele originale

Imaginile prelucrate

Dinu Lazar, la prezentarea făcută, a exemplificat cum o imagine mai puţin reuşită poate căpăta, cu un minim de prelucrare, noi valenţe artistice. Deasemenea, din imagine, trebuie să învăţăm a elimina balastul, părţile care nu spun nimic, şi să lăsăm numai esenţialul. Prin câteva prelucrări simple, am reuşit să dau o nouă viaţă unor imagini, la care, altfel, aş fi răspuns: Nu!...

Un comentariu:

Mihai Cantea spunea...

Doua fotografii ca-mi plac! Ma voi referi numai la variantele originale. Personal nu as fi scos nimic din cadrajul original. In photoshop sau lightroom, pentru prima fotografie saturatie 30% albastru si luminanta pina in 25%. Apoi incercam sa saturez nuantele calde pentru a realiza echiblu cromatic si impresia generala , reducind astfel putin contrastele. totul se poate face in camera raw daca folositi photoshop cs2 sau 3 setind preferinta de a utiliza camera raw si pentru jpg si pentru tif, nu numai pentru raw-uri. (Folositi bridge de la photoshop pentru deschiderea pozelor setat corespunzator in acest sens, vedeti preferintele)
Din nefericire a doua fotografie ar fi fost excelenta daca ai fi cunoscut tehnica combinarii mai multor fotografii expuse de la subexpunere pina la supraexpunere, o serie realizata numai de pe trepied, fara miscarea aparatului. Seria mimala este de 3 cu expuneri de plus/minus 1 treapta de expunere. Se pot face pina la 25 de imagini care sa surprinda toate expunerile corecte din cadrul respectiv. In fotografia prezentata nu se putea face mai mult cu o singura expunere decit daca aveti un aparat mai performant care permite modificarea parametrilor de fotografiere ca reducerea contrastului, deplasarea tonalitatilor, protejarea zonelor de supraexpunere. Altfel o fotografie buna. Felicitari!