luni, 16 iunie 2008

Fotografia de peisaj - câteva considerente generale

Cam acestea ar fi imaginile care mi-au spus ceva la secţiunea Peisaj. Treizeci de fotografii, dintre care jumătate sunt fie apusuri fie răsărituri de soare. Drept să vă spun, nu mă aşteptam ca această temă să vă creeze dificultăţi de abordare. Asta-mi demonstrează comoditatea de care se dă dovadă atunci când trebuie să ne sculăm cu noaptea-n cap pentru a pleca pe coclauri şi nici răbdarea de a aştepta să se întunece pentru a încerca să prindem o imagine interesantă într-o locaţie dinainte aleasă.
Care ar fi problemele cu care vă confruntaţi la aceste imagini:
1. Probleme de expunere: multe dintre imagini ar fi trebuit (pentru a avea detalii nu numai pe cer, ci şi pe partea de pământ sau clădiri) fotografiate în HDR (de pe trepied, cu trei expuneri diferite-normal, plus una sau două diafragme şi minus una sau două diafragme) şi apoi îmbinate aceste imagini în Photoshop sau cu ajutorul unui program specializat. Mult mai interesante ar fi ieşit!
2. Probleme de prelucrare şi decupare (inclusiv de îndreptarea perspectivei). Nu vreau să mai aprofundez această afirmaţie deoarece iar mă ia de urechi prietenul Mihai. Este drept, câţi fotografi, atâtea prelucrări. Dar la încadrări, la a elimina părţile care nu sunt esenţiale într-o imaginei, care o diluează, ar cam trebui să fie cam toată lumea de acord. La îndreptarea imaginilor care cad spre stânga sau spre dreapta, la fel. Sper ca articolul despre prelucrarea CRW-urilor pe care l-a postat Mihai Cantea să vă ajute foarte mult de acum încolo la prelucrarea imaginilor voastre!...
3. Lipsa de răbdare atunci când fotografiem. Am văzut câteva subiecte care, dacă s-ar fi aşteptat mai mult timp, ar fi putut apărea în cadru elemente noi, care să ajute compoziţional imaginea. Când avem o lumină interesantă trebuie să o exploatăm la maxim. Nu este suficient să tragem două sau trei cadre şi apoi să plecăm. Trebuie să avem răbdare. Lumina respectivă nu o vom mai întâlni curând în acel loc să putem merge să repetăm imaginea pe care tocmai am ratat-o!.
4. Cât intervin în prelucrarea unei imagini de peisaj? Nu este o întrebare retorică. La prezentarea făcută, Dinu Lazăr v-a demonstrat cum, cu ajutorul a câtorva prelucrări simple, se poate da o nouă viaţă unei imagini. Personal, sunt adeptul unor culori foarte vii, forţate chiar (în limitele suportabilului), pentru ca imaginea să ne atragă ochiul. Să spună ceva privitorului. Dar trebuie să avem mare grijă cum facem aceste prelucrări. Să nu rupă imaginea să nu deranjeze prin accentuarea zonelor învecinate. Trebuie să lucrăm foarte mult până să ne obişnuim să facem astfel de prelucrări. Dar... trebuie să muncim!

În final, o menţiune în plus, pentru fotografiile lui Constantin Vlad Radu (ultima), Ioana Leahu (cîmpul cu maci) şi Ioana Chilu (prima imagine)...
Ozolin DUŞA

Niciun comentariu: