joi, 6 martie 2008

Fotografii de Constantin Radu VLAD

"Premiul I"

Festivitate de premiere la un concurs de Dans sportiv. Fetiţa din imagine a luat premiul I la categoria 4-6 ani!...

"Final fericit"

Sfârşit de exerciţiu. Concurenta din imagine a evoluat fără greşeală. De aici şi bucuria care i se citeşte pe faţă!...

MIHAI CANTEA spune ca: aceste doua fotografii NU SINT REPORTAJ pentru ca NU ESTE ACELASI PERSONAJ, NU POARTA ACEASI IMBRACAMINTE SI NU ESTE FOTOGRAFIATA IN CADRUL ACELUIASI EVENIMENT, ADICA LA CONCURSUL... IOANA A LUAT PREMIUL I.....

Cu acordul si la cererea lui Ozolin voi face aici citeva precizari, utile si valabile pentru tot ce s-a facut si vazut aici de mine, Mihai Cantea, la tema REPORTAJ.
Reportajul este un gen literar , sau fotografic, sau literar-fotografic. Numai daca prin relatarea scrisa sau vizuala raspundem la intrebarile:
WHO, WHAT, WHERE, WHEN, WHY ?
Traduse, in ordine:
Cine, ce, unde, cand, de ce?
vom afirma ca sintem in posesia unui reportaj. In orice caz, este absolut obligatoriu sa raspundem, prin imagine si text la CINE, UNDE, CIND.
ALTFEL NU AVEM REPORTAJ.
Fotografiile postate pina acum sint din categoria portret, eseu, familie, eveniment...
Reportajul poate fi numai text, numai text ilustrat (adica pun si o, doua... fotografii) sau fotografic. Reportajul fotografic poate avea una sau mai multe fotografii. Cind este o singura fotografie se ataseaza un text scurt care sa raspunda la cele 5 intrebari. Daca sint doua sau mai multe fotografii textul cu raspunsul la cele 5 intrebari este la inceput, pentru punere in tema, sau la sfirsitul seriei de fotografii. Daca este un reportaj amplu se insereaza un set mai mare, 10-25 fotografii care nareaza intregul eveniment, care raspunde la cele 5 intrebari prin imagini asezate in pagina sau proiectie in ordinea: introducere-cuprins-incheiere. Cu toate acestea se va atasa, OBLIGATORIU, un text, sub forma unui rezumat, explicativ care, si el, textul, raspunde celor 5 intrebari.

W. Eugene SMITH
<http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VPage&R=2TYRYDDWML5P&RP=Mod_ViewBox.ViewBoxThumb_VPage&CT=Album&SP=Album>

stationarea cu mouse-ul pe imagine vizualizeaza un mic text explicativ.

Mergeti la aceasta adresa pentru a vedea unul din cele mai bune reportaje fotografice facute vreodata.

Raspund greu, dar pentru urgente sunati la mihaicantea@gmail.com
Va doresc succes, pentru ca sper, ca acum, vi s-au lamirit mai bine ideile si gindurile legate de aceasta tema. Tema este grea, pretinde mult mai multe carti studiate si uitati-va, uitati-va, uitati-va la ce-au facut cei de la MAGNUM si nu numai.

5 comentarii:

Diana Apetroaie spunea...

Domnule Cantea,
chiar ma intrebam care ar putea fi criteriile exacte de incadrare a unei fotografii in reportaj. Acum lucrurile imi sunt mult mai clare. Multumesc pentru interventia dumneavoastra.
Numai bine!

Ioana Chilu spunea...

super fotografiile din linkul dat! am ramas cu gura cascata

Ozolin DUŞA spunea...

Diana: nu considera ca acestea sint criterii exacte. Am incercat sa gasesc o formula didactica de prezentare. In literatura mondiala vei gasi mult mai multe elemente de incadrare. Am sa incerc sa amintesc unele lucruri desprea compozitia si gramatica limbajului reportericesc. Dar totul va fi numai un rezumat al rezumatelor rezumate...
Ioana: Generatia voastra are fericirea sa poata vedea astfel de reportaje. Acum 40 de ani, cind am inceput sa fotografiez, nici nu-mi trecea prin minte ca ar exista astfel de reportaje. Incearca sa deschizi si alte pagini ale site-ului de la MAGNUM si poate vei gasi lucruri mai impresionante. Asa poti sa iti clarifici idei, poti invata, poti sa-ti pui probleme si sa incerci sa le rezolvi, indiferent de dotarea tehnica de care dispui.
Cu stima,
Mihai Cantea

Cueball spunea...

Multumesc pentru clarificari. Ar fi fost bine daca astfel de delimitari ar fi fost indicate inca de la inceput.
Totusi din prezentarile domnului Gaina Gerendi nu a reiesit (sau cel putin nu prea clar) aceasta dimensiune. Am plecat de la CCF intrebandu-ma "totusi, ce este fotoreportajul?", considerand ca voi afla un raspuns via internet.

Ozolin DUŞA spunea...

cueball: avem timp sa ne clarificam mai ales ca tema urmatoare nu face altceva decit sa continue tema reportajului. Ce altceva este un fotoreporter la o agentie de presa sau un fotograf care va fotografia o nunta, spre exemplu? si in deplasarea de azi nu faceti altceva decit reportaj. Ramine sa alegeti fotografiile reprezentative cu care sa realizati o relatare a evenimentului de la plecarea din Iasi pina la sosirea in Iasi. Creati povestea zilei in cit mai putine fotografii!
Mihai Cantea