joi, 27 martie 2008

Calibrarea monitorului (2)

Sa incep cu o precizare: in mod intentionat voi strecura unele greseli tehnice (scuze pentru cele de dactilografie sau ortografie, eu folosind calculatorul numai la procesarea de imagini foto sau video). Doresc sa mi le semnalati in comentarii. Oricum, dupa citeva zile voi face corectura.
Deci... aspectele fundamentale ale culorii sint: nuanta, saturatia si luminozitatea.
In articolul precedent am afirmat ca vom incerca o calibrare manuala a monitorului. Aici este una din erorile intentionate. Corect se spune calibrarea vizuala a monitorului.
Cei care au invatat lectiile de la scoala generala predate la orele de Educatie Plastica ma vor trage de urechi pentru ca in manualele lor scrie ca rosu, albastru si galbenul sint culorile primare. Asa invata pictorii pentru ca ei folosesc amestec de vopsele care nu sint culori pure. Rosu din pictura este de fapt un amestec foarte inchis de purpuriu si rosu. Pentru a obtine foarte inchis se mai adauga si vopsea neagra.
Spatiul de culoare CMYK fiind dependent de echipamente nu poate fi reprodus corect decit pe echipamentul pentru care s-a facut calibrarea.
Spatiul de culoare RGB fiind bazat pe lumina este posibil sa fie reprodus si pe alte echipamente intrucit lumina poate fi masurata precis, sau vazuta mai mult sau mai putin precis in functie de educatia vizuala a celui care va incerca acest tip de calibare.
Pentru inceput ar fi de dorit sa ne obisnuim cu o culoare: griul neutru de 18%, acel gri care este folosit si pentru reglarea expunerii corecte in aparatele foto, si pentru balansul de alb la aparatele digitale care permit realizarea de fotografii corecte in culori chiar daca fotografiem in lumini de nuante diferite de cea a luminii zilei... (depinde de marca aparatului tehnica de balansare a albului). Pentru aceasta deschideti photoshopul si generati un document nou cu rezolutia de 96 dpi si dimensiunea 800x800 dpi. Clik in paleta foreground si se deschide fereastra colour picker. Setati cifra 127 pentru cele trei culori RGB. Apoi Edit-Fill-foregroung. Ar trebui sa vedeti pe ecran un cimp gri, neutru fara nici o tenta spre alta culoare. Salvati. Cine are imprimanta... imprimati pe diverse tipuri de hirtie compatibila cu imprimanta dumneavoastra. Toate ar trebui sa reprezinte acelasi imagine. Dar nu va fi asa.
Managementul de culoare pentru monitoarele sistemelor PC este cunoscut sub numele ICM si in directorul windows\system32\spool\drivers\color se vor gasi diverse fisiere cu aceasta extensie si care ar trebui incarcate in functie de echipamentul pe care lucram.
Mai precizez ca acelasi monitor transportat pe alt sistem va reda diferit culorile. Acest lucru este adevarat numai daca pe cele doua sisteme avem interfete video de marci si tipuri diferite.
Va rog sa descarcati din locatia care o voi adauga ceva mai tirziu un set de fisiere care contin imagini posibil de folosit in calibrarea primara a unui monitor. Se incarca o imagine in photoshop, numai photoshopul reda corect culorile. Nu folositi IRFAN, ACDSee sau orice altceva pentru procesarea sau vehicularea imaginilor.
Dupa ce monitorul a stat deschis si cu imagine, nu in screen saver, minim 30 min, din meniul monitorului setati temperatura de culoare 6500, apoi reglati contrastul monitorului la maxim si apoi stralucirea astfel incit pe imaginea incarcata in photoshop sa vedeti complet toate benzile gri de la alb la negru. Apoi priviti cu atentie si benzile colorate dar mai ales griurile. Griurile trebuie sa fie griuri, sa nu aibe tente colorate in nici un fel. Pentru corectie va trebui ca monitorul sa aibe in meniul sau cursoare pentru cele trei culori: RGB. Din jocul celor trei cursoare se elimina orice nuanta de culoare din griuri si culorile sint pure. Daca nu aveti si reset in meniul monitorului nu faceti treaba aceasta. Puteti deregla monitorul probabil ireversibil.
Din pacate nu stiu cum sa procedez la monitoarele plate LCDTTF intru cit eu posed un colormetru hard de calibrare si nu am calibrat niciodata prin acest procedeu un astfel de monitor. Dar daca aveti un monitor LCDTTF care permite reglaje de contrast, stralucire si reglajul RGB e firesc sa realizati calibrarea si vizual.
Vom avea prilejul sa va explic si cum trebuie setat photoshopul pentru a fi siguri ca lucram intr-un spatiu de culoare controlat. Altfel calibrarea nu va fi corecta. Dar deocamdata invatati sa reglati monitorul.
Detalii si informatii foarte utile pe

http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html#Monitor_test_pattern

In setul meu de fisiere ve-ti gasi si un program micut care permite calibrarea monitorului fara a umbla la tunutile de culoare ale monitorului. Intrebati daca nu intelegeti ce spune programelul. Oricum trebuie sa aveti monitorul deschis de 30 min. Resetati parametrii din meniul monitorului. Activati functia degaus. Setat monitorul pe 6500K. Bakgroudul monitorului neutru, poate gri, dar nu cu tot felul de fotografii sau culori afisate.

Cautati cartea: imaginea digitala de Mark Galer & Les Horvat (Digital imaging: essential Skills) Cine gaseste ultima editie pe internet sa-mi spuna si mie. A fost tradusa in limba româna.
Sa ne citim cu bine! Pe curind!

P.S. timp de 7 zile sau 100 de descarcari se pot face, pentru fisierele promise, de la
http://download.yousendit.com/D8015AB62F6D0CE7
puteti solicita si o redirectionare de la atelieruldefotografie@gmail.com domnului Ozolin Dusa.

3 comentarii:

Garneata Ady spunea...

eu am facut testele si am downloadat si fisierele trimise .... si la mine se vede bine .... numai ca am o nelamurire la primul link:
http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html#Monitor_test_pattern
liniile din imaginile gama 2.2(windows) sunt pentru a vizualiza daca nu sunt onduiri sau alte iregularitati? (eu asa am crezut dar poate ma insel).
Si multumesc pentru informatie chiar eram curios sa vad cum se face o calibrare (si sa testez daca monitorul meu e calibrat cum trebuie)

Mihai Cantea spunea...

E vorba de un efect de moire pe ecranul dumneavoastra. Toate grilele trimise sau pe care le ve-ti gasi pentru calibrarea monitorului nu sint concepute altcumva decit pentru acest scop. Vizualizarea lor imperfecta poate fi si din cauza unei focalizari incorecte a monitorului, a unui monitor cu fotosforului consumat etc.

Cristian spunea...

Sa fiu al naibii daca inteleg ce rost are sa furnizezi niste informatii gresite din start, mai ales asta "Se incarca o imagine in photoshop, numai photoshopul reda corect culorile.".