miercuri, 26 martie 2008

Calibrarea monitorului (1)

Pentru o buna vizualizare a imaginilor noastre trebuie sa discutam despre reglarea corecta a monitorului astfel incit sa le vedem corect. Cu totii am observat ca la vizualizarea imaginilor sau la tiparirea acestora sint devieri mari de culoare fata de ceea ce stiam noi ca am fotografiat.
Imaginea pe monitorul calculatorului este formata prin combinarea luminii. Pentru a obtine toate culorile, chiar mai multe decit ochiul uman poate percepe, sint generate trei culori: rosu, verde si albastru (red, green, blue). Din acest motiv sistemul de redare a culorilor pe monitoare este numit sistem RGB. Acest sistem de obtinere a culorilor se mai numeste si sistem aditiv.
Nu sint doua monitoare care sa poata reda aceeasi imagine astfel incit ochiul sa o perceapa ca identica. Monitoarele nu pot fi fabricate absolut identic, in plus fiecare fabricant are propria tehnologie. In timp acelasi monitor se uzeaza si culoarea redata este modificata. Aceste modificari pot fi observate si dupa citeva zile.
De multe ori scopul final al unei imagini este de a fi tiparita si arhivata intr-un album fotografic. Imprimarea se poate face pe o imprimanta cu jet de cerneala sau cu toner, sau chiar pe hirtie fotografica (la care nu ne vom referi in continuare).
De cele mai multe ori, daca nu constant, imaginea obtinuta pe hirtie difera chiar substantial de ceea ce am vazut pe monitor. Aceasta din cauza ca pe hirtie imaginea este realizata prin combinarea a patru cerneluri sau granule de toner. Sistemul se numeste substractiv, culorile fiind percepute prin reflexie. Cele patru culori sint: galben, purpuriu, azuriu si negru. (Voi prefera sa folosesc denumirea culorilor ca in fotografia color clasica si nu cea partial tradusa: CMYK adica cyan, magenta, galben, negru). Perceptia culorilor este influentata de lumina ambianta in care privim imaginea, de calitatea hirtiei pe care s-a facut imprimarea si evedent, de faptul ca am folosit cerneala sau toner.
Cauza principala in perceptia diferita a calitatii imaginilor privite pe monitor si pe hirtie rezida in diferenta de formare a culorilor in cele doua cazuri: formare RGB pe monitor si CMYK pe hirtie. E clar ca sintem nevoiti sa efectuam o conversie dintr-un sistem in altul.
Daca sistemul RGB permite o redare a unei palete de culori chiar peste nivelul de perceptie a ochiului, sistemul CMYK va reda o gama de culori mult mai redusa. Pentru a obtine aceasi impresie vizuala cind privim imaginea pe monitor sau pe hirtie trebuie sa avem posibilitatea calibrarii echipamentelor de vizualizare sau imprimare. Ne vom referi in continuare numai la calibrarea monitorului, presupunind ca imprimarea o facem la un laborator unde exista echipamente calibrate. De aceea trebuie sa furnizam acestor laboratoare imagini in culorile dorite de noi.
O precizare importanta: aparatele fotografice digitale capteaza imagini in spatiul de culoare sRGB, un subspatiu RGB, mai apropiat de spatiul de culoare CMYK. Aparate semiprofesionale permit selectarea si a spatiului RGB.
Orice imagine captata cu un aparat foto digital trebuie macar postprocesata din punctul de vedere al contrastului si luminozitatii. Vom face acest lucru cu cel mai popular si totodata cel mai bun soft cunoscut in acest moment. Adobe Photoshop. Pina la versiunea 7 (CS2) prin instalarea programului aveam la dispozitie in Control Panel un mic program Adobe Gama care ne permitea sa calibram orice monitor. Calibrarea cea mai buna se obtine, insa, cu ajutorul unor aparate speciale numite colormetre. Azi nu mai sint asa de scumpe dar putini dintre noi si le pot procura. De aceea, in ceea ce urmeaza, va voi oferi indicatii pentru calibrarea monitorului prin metode manuale, alternative dar care ramin, evident, dependente de calitatea ochiului celui care face reglajele. Si trebuie amintit faptul ca nu toti vedem culorile la fel.
Dar despre acest lucru in viitoarea interventie, in cazul in care voi primi semnale de la dumneavoastra ca acest gen de interventii teoretice facute de mine sint agreate si prezinta interes.
Fac precizarea ca nu doresc sa ma substitui manualelor de specialitate, nici nu doresc sa scriu eu un manual, ci numai sa va spun pe scurt din experienta mea. Va voi furniza locatii si manuale de unde sa va completati cunostinetele si experienta.

6 comentarii:

Codrin spunea...

Cu siguranta aceste insemnari sunt binevenite! Asteptam continuarea.

alexandru toma spunea...

Ar fi interesant sa aflam. Orice lucru e un plus la experienta de invatare pentru ca in fotografie tot timpul avem de invatat.

garneata spunea...

Eu unul as vrea sa stiu. Eu pot sa zic "dar la mine e calibrat" dar de fapt sa nu fie :).

Marius spunea...

Eu sunt interesat și de următoarele episoade!
Deşi la prima vedere mi se părea "mult scris", am citit tot și chiar mi se pare că informaţiile sunt foarte bine dozate!

Aştept cu nerăbdare continuarea!

Mihai Cantea spunea...

Va rog sa va spuneti numele complet pentru a sti cum sa ma adresez! Multumesc!
Incerc sa scriu cint mai concis! Este foarte greu. Va trebui sa aveti rabdare si sa cititi cu atentie materialele din linkuri, si neaparat sa va relogati la cuvintele marcate in diverse materiale din situri. Puneti-va si bookmarkuri. Descarcati fisierele pe care vi le trimit si incercati sa exersati. Mai ales cei care aveti imprimante puteti face printuri. Puneti intrebari daca sinteti nemultumiti de rezultat. Descrieti in citeva cuvinte nemultumirea. Daca e nevoie va cer informatii suplimentare. Dar de cele mai multe ori informatiile dumeavoastra le voi folosi pentru a scrie un articol nou.
Am inteles ca va ofer informatii utile. Voi continua.

Zaharia Dragomir spunea...

Categoric sunt binevenite astfel de informatii. Chiar daca se intampla ca o parte sa fie cunoscute, mai tot timpul e ceva nou, o alta perspectiva te poate ajuta sa intelegi mai bine, iar la urma urmei, repetitio mater studiorum est :) .
[Referotior la amplitudinea textului, apreciez o dezvoltare mai ampla a unui subiect.]
Link-urile incorporate in text cu informatii pe aceeasi tema le consider binevenite, desi poate si asta ne dezvata de la a cauta singuri.
Asadar, astept cu interes partea a doua.