vineri, 18 ianuarie 2008

Portretul

Exemplificare "Gross Plan"

Într-o exprimare foarte simplă, fotografia de Portret este acea imagine care aduce în prim plan figura umană. De-a lungul vremii, am citit prin tot felul de cărţi de teorie fotografică definiţii, care mai de care mai sofisticate, mai alambicate, mai tehnicizate, mai poetizate, etc, etc. Dar, absolut toate cuprindeau, în interiorul lor, cuvântul OM.

Exemplificare "Prim plan"

Astăzi, în lumea "avizată" a fotografiei de la noi şi de aiurea, cuvântul Portret mai este folosit şi pentru a defini privitorului un chip de animal sau de insectă macrofotografiată, sau unul de floare. Personal, cu aceste ultime trei subdivizări nu sunt de acord. Chipul uman surprins de fotograf pe pelicula fotosensibilă sau pe cardul aparatului digital, va transmite întotdeauna sentimente şi stări unice, declanşate de dialogul dintre persoana fotografiată şi fotograf. Bucuria, tristeţea, iubirea, ura, bunătatea, răutatea, durerea, extazul, agonia, deznădejdea, sunt tot atâtea stări pe care o fotografie de portret bine făcută le poate exprima şi transmite, peste timp, privitorului. Ce emoţii poate trezi un cap de animal? Doar frică sau ilaritate. Dar nişte ochi bulbucaţi de insectă măriţi de sute de ori? Cel mult, curiozitate. Iar "portretul" unei flori? Nu ştiu, nu am văzut pe nimeni încercând să miroase o fotografie. Oricât de ochioase erau culorile florii de pe ea...

Exemplificare "Plan mediu" (bust)

Deci Omul, Prieteni, va trebui să ne vorbească dintr-o fotografie de Portret. Singur, împreună cu un prieten, sau cu mai mulţi. O imagine care nu transmite privitorului o stare sau o emoţie este una ratată. Va fi aruncată de către timp la coşul de gunoi al istoriei fotografice.

Exemplificare "Plan trei sferturi" (american)

La începuturile ei, fotografia a fost apanajul pictorilor portretişti care voiau să surprindă cât mai fidel chipul uman în pânzele lor. În timp, toţi marii fotografi ai lumii au trudit din greu şi la acest gen al fotografiei, atât de complex şi, totodată generator de satisfacţii. Marile personalităţi ale lumii din ultimii o sută cincizeci de ani sunt rămase în conştiinţa omenirii şi datorită Portretelor făcute cu talent şi dăruire de către fotografii vremii. Şi, cum un fotograf este un garant, peste timp, al epocii în care a trăit şi creat, vă recomand să vizitaţi situl Agenţiei Magnum, pe care puteţi vedea peste 270 de albume de fotografie aparţinând celor mai mari artişti ai lumii. În ele, fotografia de Portret are un procentaj covârşitor.


Exemplificare "Plan întreg" (general)

Nu mi-am propus un discurs despre tehnica de realizare a unei fotografii de Portret. Ea este aceeaşi ca la celelalte genuri. Forografiaţi Prieteni, vedeţi cât mai multe imagini bune, iar atunci când una dintre cele realizate de voi vă "face cu ochiul" , vă rog să mi-o trimiteţi pentru Blog.

P.S. Trebuie să ne obişnuim a încadra multitudinea de imagini care au în prim plan figura umană în următoarele categorii: Gross planul, Prim planul, Planul mediu (bust), Planul trei sferturi (american) şi Planul întreg (general). Succes!...

-Articol şi fotografii de Ozolin DUŞA