marți, 22 ianuarie 2008

Fotografie de Alin IONESCU

Imaginea originală

Imaginea prelucrată

"Artiştii fotografi par a căuta astfel de fiinţe umane pe chipul
cărora se aştern, ca filele intr-o legendă, anii in care s-au nevoit
pe pământ. Fiecare rid are o semnificaţie, fiecare păr alb sau privire
spune o poveste.
Aceste portrete de ţărani români trebuie să aibă titluri, să fie
scoase din anonimat. Şi ce nume mai bun s-ar potrivi decât prenumele
lor: Ioan, Nicolae, Constantin sau Pavel.
Din păcate identitatea acestui ţăran in haine de sarbatoare, ce
mergea pe drumul lui spre Slujba de Paşte dintr-un mic sat moldav, nu
mi-a fost dezvaluită niciodată. Intr-un fel, acest neajuns adaugă
farmec misterului şi îl iconizează ca fiind Chipul clasic de român."


Sunt cuvintele pe care mi le scrie Alin IONESCU, însoţitoare la imaginea de mai sus. Şi mie îmi plac începuturile de poveste. Şi sunt de acord cu ele... Ar fi interesantă o expoziţie cu imagini dintr-un sat micuţ din Moldova. Nu este o noutate, dar ideea aste bună şi mă voi gândi, spre primăvară, la ea. Despre text, doar două remaci: numele ar fi important doar în comunitatea unde a fost făcută imaginea: "Vasile, a lu'....... din deal"... Altfel, pentru ceilalţi, cum spunea şi autorul imaginii, reprezintă "chipul clasic de român". A doua ar fi legată de "hainele de sărbătoare", de pierderea tradiţiilor în majoritatea satelor româneşti. Haina de sărbătoare nu mai este costumul popular strămoşesc, ci binecunoscutul sacou de magazin şi cămaşa albă. Trist, prieteni. Prin satele Bucovinei şi Maramureşului tradiţia mai este respectată. Si este atât de frumoasă pentru fotografi!...

Despre imagine: Din păcate, la aparatele digitale compacte, oricât de mult ar fi deschisă diafragma la fotografiere, separarea planurilor nu poate fi făcută. Avem claritate până în satul celălalt!... În Photoshop, am selectat cu ajutorul uneltei "lasou" fundalul imaginii, aplicându-i un filtru "gausssian blur". Astfel am separat subiectul de fundal. Apoi, cu ajutorul "clonei, am corectat umbra de pe buza de jos a bătrânului. Un pic de claritate, culoare, accentuare a albastrului, srtălucire şi contrast. Rezultatul?...

2 comentarii:

Maria.doarMaria spunea...

Buna.O mica observatie:>nu este indicat si permis sa culegeti imaginea de pe un site anonim.
Acest lucru este confirmat deoarece batranul din fotografie este bunicul meu,in aceeasi masura stiu si istoria pozei de pe internet si stiu ca nu dumneavoastra ati realizat acest cadru care-l reprezinta pe bunicul meu deci poza nu va apartine.In aceeasi masura este exclus sa prelucrati poza dupa bunul plac.Originalul conteza!

Mihai Cantea spunea...

Situația nu este de loc normală. Această fotografie pare a fi publicată fără respectarea legii în vigoare și în țara noastră. Rog, deocamdată rog, pe domnul Alin Ionescu să aducă la sediul Institutului Francez, Iași, acordul scris al persoanei fotografiate cu dreptul de a fi utilizată această imagine.
acest blog este un blog oficial al unei instituții de cultură cu statut internațional. Dl. Alin are de ales între a retrage, prin scrisoare olografă postarea și adresarea scuzelor către familia persoanei fotografiate sau să prezinte autorizarea scrisă precum că este autorul imaginii și drepturile de utilizare.